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Question 4: What Kind of Gift Is It, and Do Special Rules Apply as a 
Result? 
 

Wedding Gifts 
 

The general rule is that an official must report wedding gifts, but such gifts are not 

subject to the annual limits.
1
 

 

There is also an issue of how much the official should report. The usual rule is when a 

gift is given to an official and his or her spouse or child, the gift is considered a gift to the 

official for purposes of the reporting requirement and gift limit
2
 However, there is a 

special rule for wedding gifts says the official must report only half the value of the gift.
3
 

The assumption is that wedding gifts usually are for the couple, so reporting half the 

value represents the reporting official’s share. 

 

There is an exception if the gift is peculiarly adaptable to use by one spouse and 

specifically intended for exclusive use by that spouse.  When the gift is of that nature, the 

full value of the gift is attributed to the spouse who will enjoy its exclusive use.
4
  

 

Note that the wedding gift regulation is another regulation that the FPPC is considering 

changes to.
5
 

 

 

 

 

 

 

This excerpt was taken from the June 2011 installment of Western City magazine gift 

series.  The entire article can be found at www.westerncity.com 

 

 

 

 

 

                                                 
1
 Cal. Gov’t Code § 89503(e)(2); 2 Cal. Code Regs. § 18944(b)(2). 

2
 2 Cal. Code Regs. § 18944(c) (family member includes the official’s spouse and dependent children). 

3
 2 Cal. Code Regs. § 18946.3. 

4
 Id. (the language in the regulation refers to the gift being “ . . . particularly adaptable to the personal use 

and enjoyment of one spouse and unequivocally intended exclusively for use and enjoyment by one spouse 

. . .”). 
5
 See Proposed 2 Cal. Code Regs. § 18946.3 (http://www.fppc.ca.gov/legal/proposed-

regs/18946.3(noticed).pdf).  
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Return to Gift Resource Center 

 

This document is a service of the Institute for Local Government (ILG) whose mission is to promote good 

government at the local level with practical, impartial, and easy-to-use resources for California 

communities.  ILG is the nonprofit 501(c)(3) research and education affiliate of the League of California Cities 

and the California State Association of Counties. For more information and to access the Institute’s resources on 

gift rules public officials, go to http://www.ca-ilg.org/gifts. 

 

Although the Institute tries to help local officials understand laws that apply to their public service, these 

materials are not legal advice.  Attorneys can and do disagree on the best interpretation of the law in any given 

area.  In addition, the law can and does change over time.  Officials are encouraged to consult with an attorney or 

relevant regulatory authorities for up-to-date information and advice on specific situations. 

 

As the acknowledgements section indicates, the Institute’s work reflects input from a variety of sources.  The 

Institute welcomes feedback and suggestions for improving this resource: 

 

Email:  info@ca-ilg.org Subject: Basic Overview of Gift Rules for Public Officials 

Fax: 916.444.7535  

Mail: 1400 K Street, Suite 205 | Sacramento, CA | 95814  
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