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During our June 10, 2013 webinar on the topic of the Brown Act, attendees asked several 
questions that we were unable to address due to time constraints. We have included general 
answers to some of these questions below.  
 
These answers are for general informational purposes only and are not intended to provide legal 
advice to any individual or entity. Court decisions and amendments to statutes change the law on 
an almost daily basis; moreover reasonable attorneys can disagree about what the law says or 
how it may apply in a specific situation. The Institute urges you to consult with agency counsel 
before taking any action based on information appearing in this document. 
 
 
Question: Public comments at a special meeting are limited to what is on the posted 
agenda. What is the impact when a body, such as a successor agency oversight board, most often 
meets by special meeting? 
 
Answer: Although there is no statutory right of the public to address the body on topics not 
on the agenda, there is nothing that prohibits including “Public Comments” on the agenda of a 
special meeting. If public comment raises an issue that warrants further discussion, the issue can 
be noted for inclusion on the agenda at a future meeting.  
 
Note that all legislative bodies of a local agency, except for advisory committees or standing 
committees, must establish a time and place for holding regular meetings. Meetings of advisory 
committees or standing committees for which an agenda is posted 72 hours in advance of the 
meeting are considered regular meetings for all purposes under the Brown Act, even if the 
committee does not have a regular meeting schedule. 
 
Question: When a member of the public asks for copies of all of the backup material in the 
board packet, even though that info is available on the web site, can we charge for copies? 
 
Answer: Generally yes.  The Brown Act allows agencies to collect fees for the direct costs 
of providing physical copies of public records or to impose a statutory fee. (Note that these 
materials must be made available for inspection during the office hours of the local agency 
regardless of whether it is available on the agency web site)  Agencies may not charge a fee if 
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Related Resources 
 
For more information, see the following 
resources available at 
www.ca-ilg.org/BrownActWebinar : 
 
• Open & Public: A User’s Guide to 

the Ralph M. Brown Act  
 

• ILG Pamphlet: “The ABCs of 
Open Government” 

 
• “Clerks Quick Reference: Safe 

Harbor Agenda Listings & Minute 
Contents”  

 
• Understanding the Basics of Public 

Service Ethics, Chapter 4: 
Transparency Laws available at: 
www.ca-ilg.org/TransparencyLaws  

 

the request for the materials is made by an individual with a disability requesting the materials in 
an appropriate alternative format. 
 
Question: We call meetings moved to a different week due to a holiday, 'adjourned' 
meetings. Is this the correct term to use? 
 
Answer:.  An “adjourned” meeting occurs when the legislative body convenes a meeting 
and then decides to delay or reschedule the meeting to a later date. Adjournment is an action 
typically made by a body that has already convened, but can 
also be adjourned by less than a quorum of the body. A 
meeting can also be declared adjourned to a stated time and 
place by a clerk or secretary if all members of the decision-
making body are absent. Such an adjourned meeting must 
be noticed in the same way as a special meeting. In all cases 
of adjournment, notice must be posted on or near the door 
of the meeting room within 24 hours of the adjournment 
 
If a regular meeting is not convened due to a holiday, then 
the meeting scheduled to replace the regular meeting should 
be noticed as a “special” meeting.   
 
Question: Are you required to put "handouts" on the 
web site after the meeting? 
 
Answer: There is no requirement that materials handed 
out at the meeting be posted on the agency web site; 
however, making such materials available on the agency 
web site is a good practice and a way to promote 
transparency and public trust. Such materials must be available for inspection, so posting them 
on the web site can serve to reduce the burden of in-person requests for inspection of these 
materials.  Remember that the agenda itself must be posted on the agency’s web site. 
 
Question: We hold agenda review (also known as "pre board") meetings on the day before 
our board of commissioners meetings. It includes our board chair, vice chair, one other 
commissioner and our executive management staff. Is that subject to the Brown Act or is that a 
serial meeting? 
 
Answer: Whether chair, vice-chair, and one additional commissioner represents a quorum 
of the board of commissioners or not, this “pre-board” meeting is subject to the Brown Act.  A 
standing committee of the legislative body with an appointed duty such as agenda review is 
subject to the Brown Act even if it is comprised of less than a quorum of the legislative body. 
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Question: What about two commission members that regularly speak to each other about 
agenda items outside of meeting time. Can that be a violation of Brown Act? 
 
Answer: It can be a violation if these two commissioners represent a quorum of a legislative 
body that is subject to the Brown Act. If the two commission members do not represent a 
quorum, and if one of these two commissioners then discuss agenda items or voice their 
positions with additional commissioners such that a quorum of commissioners have discussed 
these items, they run the risk of creating a serial meeting. 
 
Question: How should one handle the following – a closed session prior to the regular 
meeting start time, (in other words a 6:00pm closed session and a 7:00pm regular session)? 
 
Answer: The best approach is to notice the closed session as a special meeting that begins at 
6:00pm. 
 
Question: Regarding responding to speakers during public comment: Can clarifying 
questions can be asked by any commissioner or should they be directed to the chair person who 
then asks the question of the speaker? 
 
Answer: It depends on local procedures. Some local agencies have adopted rules of 
procedure that require questions be asked through the chair. Others are more informal or invoke 
such practices on an as needed basis to avoid engaging in debate with speakers. 
 
Question: Regarding closed session announcements prior to closed session – must each of 
the closed session items and sections be read? 
 
Answer:  The items to be discussed in a closed session must be properly described on the 
agenda.  See Government Code section 54954.5 for closed session descriptions. In most 
instances, this announcement can simply reference the agenda item number or letter(s) which 
will be discussed in closed session.  Closed sessions regarding pending litigation have additional 
requirements (See California Government Code section 54956.9). 
 
The agenda must include the appropriate disclosure for each of the various types of authorized 
closed session meetings. These “safe harbor” disclosures are listed in the Clerks Quick Reference 
available at: www.ca-ilg.org/webinar/brown-act-webinar-keeping-clerks-ahead-curve. 
 
Question: If a staff report is distributed in a meeting packet and posted on the agency’s 
web site, and staff subsequently wants to replace that report with a revised report, should that be 
allowed, or should staff submit a revised report, clearly marked as such, for distribution so that 
the original report remains part of the record? Otherwise won't there be complications if the 
public has the original report and is unaware of the new document? 
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About ILG 

ILG is the nonprofit 501(c)(3) research and education affiliate of the League of California Cities 
and the California State Association of Counties. For more information and to access the 
Institute’s resources on ethics visit: www.ca-ilg.org/ethics-transparency. If you would like to 
access this resource directly, go to: www.ca-ilg.org/clerks-brown-act-questions. 

The Institute welcomes feedback on this resource: 

• Email: ethicsmailbox@ca-ilg.org  

• Subject: Clerks Questions About the Brown Act 

• Mail: 1400 K Street, Suite 205 ▪ Sacramento, CA ▪ 95814  

Answer:  Staff should submit a revised report, clearly marked as such, for distribution.  If 
the report has been distributed to all or a majority of all the members of a legislative body or 
local agency, it is a disclosable public record. Both the original report and the revised report must 
be available for inspection and maintained in accordance with your local records retention 
schedule.  
 
Question: Is it good practice to note in action minutes when a decision-maker excuses 
himself from taking action on an item? 
 
Answer: Yes.  
 
Question: What about when a decision-maker excuses himself from one item from an 
invoice list; does that need to be noted in the minutes? 
 
Answer: Yes.  
 
Question: Should ex parte contacts verbally disclosed by a decision-maker also be included 
in the official meeting minutes? Is verbal disclosure sufficient? 
 
Answer: An “ex parte” contact occurs when a decision-maker receives outside information 
about an item before the decision making body (for example, this could be a communication with 
an individual applying for a permit, or a decision-maker conducting a site visit before a hearing). 
Ex parte contacts usually are an issue when the body is acting is a quasi-judicial capacity. (For 
more information see www.ca-ilg.org/bias). 
 
Noting the disclosure in the minutes is good practice to show the disclosure occurred and the 
parties had an opportunity to present additional information on the subject of the communication. 
Depending on a local agency’s practices, there may be other ways of making this showing (for 
example, if meetings are recorded).  Verbal disclosure may be sufficient unless local rules 
require written disclosure. 
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